FÖRESTÄLLNING

Ung Teaterfestival 2023

AV Peter Krantz, Anna Grundström, Ung Teater Karlskoga
21-28 Oktober

Årets Ung Teaterfestival går av stapeln på Kungsteatern 21 oktober och pågår ända fram till 28 oktober. Det bjuds på fem olika uppsättningar med totalt 10 föreställningar. De spelas av Kulturskolans ungdomsgrupper som alla går i högstadiet/gymnasiet samt Ung Teater Karlskoga, med en något äldre ensemble.

Fri entré – först till kvarn!

Kejsarens nya kläder
Den gamla klassikern; ”Kejsarens nya kläder” är en föreställning om att inte låta andra utnyttja ens osäkerhet, om att tro på att man duger som man är och så lite om miljön också. Föreställningen berättas bakifrån med avstamp i hovskrädderiet som numera satsar på hållbart mode. Där får vi höra om kejsaren som lät sig dras vid näsan på grund av sin osäkerhet och om de två bondebarnen som såg hur fälten torkade ut ett efter ett pga de förmoderna textilfabriker som kejsaren låtit uppföra. Mycket bus, skratt och kroppsaffirmation.

Best in Show
En föreställning om en skruvad hundshow-kultur där segern är allt och hur mattar och hussar är beredd att gå hur långt som helst för att vinna. Men den berättar också om hur man kan behöva hjälp att hitta sin sanna väg och att våga sätta ned foten…eller tassen. Gruppen gestaltar både hundarna och deras människor i ljuvliga kostymer framtagna av kulturskolans kostymör.

Det börjar bli rätt akut – en tragikomisk minimusikal om psykisk ohälsa (Ung Teater Karlskoga)
Genom en blandning av musik, drama och komedi tar vi med dig på en emotionell resa genom livets utmaningar. Det är en föreställning som inte bara underhåller, utan också upplyser och berör det svåra och komplicerade ämnet psykisk ohälsa och som inspirerar till förståelse och hopp.

V.B.A – Våran Bästa Astrid
Här står boken i centrum. Skådespelarna har valt sina favoriter ur Astrid Lindgrens stora produktion. Gruppen berättar valda kapitel ur olika berättelser. Allt binds samman med välkända sånger och musik där gruppen själva sjunger och spela

Tuvas Resa
En egen skriven pjäs om konsekvenserna av att göra ett misstag på nätet. ”Dom där bilderna skulle jag aldrig ha skickat”. Tuva bor i Borås och går i årskurs 8. Har en pojkvän. När familjen flyttar till Karlskoga och Tuva börjar på Skrantaskolan blir det såklart svårt att vara tillsammans och det är då Adam får Tuva att göra det där hon aldrig borde ha gjort.

PREMIÄR 21 Oktober 2023
SPELPLATS Kungsteatern