FÖRESTÄLLNING

Kungen är död

LÄNK 2020
AV Alexandra Loonin
16 december 2021

KUNGEN ÄR DÖD är en modern fars om makt, klass och överlevnad. Här kämpar rojalistiska och socialistiska bönder, en impulsiv Drottning, strategiska löpare, oroliga hästar, trogna torn och en panikslagen Kung för att klara sig levande genom kriget. Det paktas, spioneras, improviseras och saboteras när lojaliteter sätts på spel.

Föreställningen fick på grund av pandemin ställas in. Däremot kunde två föreställningar spelas för en begränsad publik i december 2021.

OM LÄNK
Det var en gång en brist på angelägen dramatik med rollistor som passade för unga ensembler. Men sedan kom Länk. Länk är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem.

Länk ger klasser och grupper möjlighet att spela sin föreställning på sin ort och på en professionell teaterscen. Länk avslutas med en nationell festival på Riksteatern i Stockholm. Ett antal läns-, region- och stadsteatrar ställer lokaler och personal till förfogande för medverkande ensembler. Genom coachning, workshops och möten får unga ensembler kunskap om den professionella teaterns arbetssätt och villkor.

Länk är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teatervärlden. Här skapas möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling.
Målet är att låta en ensemble med elever mellan 15-20 år delta i ovanstående projekt, för att få den kompetensutveckling som projektet kan ge.

Genom medverkan i de regionala teaterfestivalerna, får de göra ett uppförande på en professionell teaterscen inför stor publik. Gruppen får även möjlighet att se de andra uppsättningarna och träffa de andra grupperna.

Projektet LÄNK drivs av Riksteatern i samarbete med några av landets största länsteatrar med syfte att ge unga ensembler möjlighet att spela nyskriven dramatik av högsta kvalitet.

PREMIÄR 16 december 2021
ANTAL FÖRESTÄLLNINGAR 2 föreställningar
SPELPLATS Kungsteatern
MEDVERKANDE

KUNGEN Simon Tarakkamäki
DROTTNINGEN Klara Uhrberg
SPRINTER-JO Fia Jacobsson
RUNNER-FLO Alexander Karlsson
HOVIS Ivan Rosin
GNÄGGIS Izabelle Westberg
TORR-CLAES Linn Noréen
TORR-BERIT Samuel Hellqvist

BÅNN-B Hanna Hårstad Henriksson
BÅNN-C Sofia Persson
BÅNN-E Nea Karlsson
BÅNDI Antonia Cerwall

FARM-ARIE Mathilda Stålhandske
FARM-GÄRY Linn Noréen
FARM-HARRY Izabelle Westberg
FARMOR Viggo Pettersson

PRODUKTION

REGI Simon Tarakkamäki
REGIASSISTENT Fia Jacobsson
KOREOGRAFI Sebastian Duvéng
SCENOGRAFI Erika Öhman & Mia Jerndin
KOSTYM Jennifer Ljusterås
REKVISITA Linn Noréen
LJUD & LJUS Erik Magnusson & Kalle Karlsson
AFFISCH & TRYCK Izabelle Westberg